Bostad och ekonomi

SGS Studentbostäder

Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder bildades 1951 av Göteborgs kommun, Göteborgs Förenade Studentkårer och Göteborgs universitet. SGS har ca 7000 studentlägenheter runtom i Göteborg. Läs mer om lägenheterna och bostadskö på hemsidan www.sgsstudentbostader.se.

Chalmers Studentbostäder

Stiftelsen Chalmers Studenthem instiftades på initiativ av Chalmers Studentkår och i samarbete med Göteborgs kommun 1961. Chalmers studentbostäder har ca 2000 student- och forskarbostäder i Göteborg, centralt belägna i närheten av Chalmers. Här kan du läsa mer om lägenheterna och bostadskö.

Hyresrätt

BoPlats Göteborg
På BoPlats Göteborgs hemsida kan studenter söka både vanliga lägenheter, studentlägenheter och privata rum. De har också allmän information om bostadssituationen i Göteborg.

Bostadsbolag
Det finns många kommunala och privata bostadsbolag i Göteborg och kranskommunerna, som är verksamma endast inom begränsade geografiska områden. Enklaste sättet att hitta dessa är att söka på internet.

Andra tips i bostadsjakten

jagvillhabostad.nu
Föreningen jagvillhabostad.nu har en bra sammanställning över olika hyresvärdar och andrahandsförmedlingar i Göteborg på jagvillhabostad.nu.

HousingAnywhere
Ska du plugga utomlands en termin, eller ta uppehåll i studierna? På HousingAnywhere kan du hyra ut din egen bostad och hitta bostäder i andra länder som du kan hyra i andra hand. Hemsidan är gratis att använda och fungerar som en kontaktplattform mellan studenter. Om du är osäker på om du får hyra ut ditt rum eller lägenhet, fråga din hyresvärd innan du lägger upp en annons! Läs mer på housinganywhere.

Hyra i andra hand
Var försiktig om du överväger att vända dig till en annonssajt för att hitta en lägenhet att hyra i andra hand! Tyvärr är bluffannonser inte ovanligt. Känner du dig osäker på hur ett andrahandskontrakt bör upprättas, eller har andra frågor kring att hyra bostad i andra hand, tveka inte att kontakta våra studentjurister.

Prime Living
Studentbostäder i Göteborg
Uthyrning sker via Boplats Göteborg
Sökande behörighet: eftergymnasial utbildning
Kontakt beryll@primeliving.se

Bostadsbidrag

Bostadsbidrag kan du ha rätt till om du är under 29 år eller student med barn oavsett ålder. Rätt till bostadsbidrag påverkas av inkomst, hyrans storlek och bostadens storlek. På Försäkringskassans hemsida kan du få hjälp att räkna ut om du har rätt till bostadsbidrag och läsa mer.

Studiemedel

Du ansöker om studiemedel (bidrag och lån) hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). Läs mer på CSNs hemsida.

Fribelopp

Fribeloppet är den inkomst du får ha utan att studiemedlet minskas. Läs mer om fribelopp hos CSN. Tänk på att även inkomst från kapital påverkar fribeloppet, t ex vinst vid försäljning av bostadsrätt.

Stipendier

Stipendier för studenter vid Göteborgs universitet.
Stipendier för studenter vid Chalmers.

Trygghetssystem

Som student är du väldigt bristfälligt inkluderad i de social skyddsnät som gäller för den som arbetar. Blir du sjuk under sommaren står du helt utan inkomst, blir du förälder kan du tvingas leva på 4000 kr/mån och vid arbetslöshet efter examen finns nästan ingen ersättning att få. Dessa brister i socialförsäkringssystemet för studenter vill GFS ändra på men i väntan på att det händer kan vi bidra med information om vad det egentligen är som gäller i studenternas svårtolkade trygghetssystem.

Här hittar du information om sjukförsäkringen, föräldraförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen

Mer info hittas hos CSN och Försäkringskassan